Ne dozvolite da kupovina novog Smartphone-a bude konfuzno iskustvo, ispratite naše jednostavne Step-by-step upute

Kada dođe do potrebe da kupite novi smartphone, mi “tech geek-ovi” ponekad zaboravimo da ne znaju svi razliku u nekim tehničkim detaljima uređaja, kao npr. PPI od IPS. :) 

Imajući to na umu, pokazati ćemo vam sve što biste trebali znati prilikom kupovine kako bi donijeli najbolju moguću odluku. Naravno, ukoliko se odlučite na kupovinu u našim poslovnicama, tu je naše ljubazno i stručno prodajno osoblje koje će vam dodatno pojasniti sve što vas zanima jer su ipak oni u toku sa svim najnovijim trendovima.

Vodič za kupovinu smartphone-a

Najvažnije pitanje koje ćete sebi postaviti je “gdje ću kupiti novi smartphone po najboljim uvjetima?‘. I na to ćemo odgovoriti na kraju, sa savjetima i preporukama za vaše najbolje iskustvo.

 

Koju rezoluciju ekrana trebam odabrati?

Rezolucija ekrana vašeg telefona, u osnovi, prikazuje koliko točaka (pixela) stane na vaš ekran. Zamislite te točke kao male lego kocke koje čine jedan zid (ekran).

Što više kockica (pixela) stane na ekran, biti će bolja rezolucija ekrana. Ali postoji i limit koje vaše oči mogu vidjeti.

Uobičajena rezolucija kod smartphona je 1920 x 1080. To znači da imate ukupno 1920 pixela jedan na drugome u svakom okomitom stupcu. Broj 1080 je širina. To znači da imate 1080 ovih okomitih stupaca jedan do drugoga.

Možda ste nas ponekad čuli i da spominjemo nekakav akronim PPI. Ovo znači “Pixels Per Inch” - pixela po inču. Što je veći PPI, više pixela imate na svom ekranu mobitela.

Ne zamarajte se kalkulacijama, samo zapamtite što je veći PPI to je bolje.

Ali koji PPI mi treba kad kupujem smartphone? 

Mobiteli sa manje od 200 PPI

  • Ovo je nizak PPI, potražite nešto bolje!
  • Na ovoj gustoći piksela moći ćete vidjeti isprekidane linije na tekstu.

200-300 PPI

  • Ovaj PPI je ok za generalnu upotrebu i pomaže kod štednje baterije.

300-400 PPI

  • Dolazimo do točke kada ljudsko oko teško može vidjeti individualni pixel.
  • To je ono što je Apple ugradio u Retina ekrane.
  • Ovo je odlično za sve upotrebe.

400+ PPI

  • Sada smo na području Ultra High Definition Displays.
  • Osim ako ne želite koristiti VR Headset (virtualne naočale), tada vam ne treba ovako velik PPI.

500+ PPI

  • Sad pričamo o budućoj tehnologiji koja je samo korisna za aplikacije VR (Virtual Reality - virtualna stvarnost) & AR (Augmented Reality - proširena stvarnost).

Smartphone ekrani

OLED Vs Super AMOLED Vs LCD – Koja je razlika?

Organic LED ili OLED je tip display tehnologije koja uključi svaki pixel individualno radije nego da osvjetljava sve pixele odjednom. Super AMOLED je Samsung-ova verzija OLED tehnologije.

_

Budući da piksele zaslona uključujete samo po potrebi, dobit ćete prednost uštede energije.

Je li OLED dobar za vas?

Na kraju se sve svodi na cijenu. Super AMOLED & OLED Display-i su rezervirani za uređaje srednje klase i flagship smartphone.

Tako npr. Apple u najjačim modelima koristi OLED zaslone (X/XS/11 PRO), a u nešto slabijim modelima koristi LCD (SE/XR/11)

_

Ako vam se sviđa ideja o zaslonu na kojem su živopisne boje, razine kontrasta sulude, a razine crne toliko tamne da ne možete reći gdje zaslon završava - svakako dodajte OLED na svoju listu želja.

Još jedna od prednosti OLED zaslona je takozvani Always On Display. To je mogućnost OLED-a da upali samo određene pixele i tako i na ugašenom ekranu prikazuje obavjesti:

_

Međutim, većina ljudi savršeno je zadovoljna LED zaslonom i preferirala bi uštedu troškova pri kupnji telefona, ali i popravku zaslona jer su LCD ekrani greneralno dosta povoljniji. 

 

Treba li vam Super AMOLED ili OLED Display? Jednostavan odgovor je ne, ali sigurno izgleda jako dobro!

_

Koliko RAM-a treba moj mobitel?

O RAM-u u vašem mobitelu možete razmišljati kao o mišićima smartfona. Što više mišića imate, više torbi možete nositi odjednom. Štedi vam i vrijeme prilikom prebacivanja između više aplikacija.

1GB RAM

  • Jako malo, trebat će vam više!

2GB RAM

  • To je u redu za jednostavne korisnike, ali borit će se s prebacivanjem između mnogih kartica (tab-ova) web preglednika i mobilnih aplikacija.

3GB RAM

  • Poboljšano je prebacivanje između aplikacija i multitasking performansi.
  • Ovo je standard koji ste trebali tražiti u 2019.

4GB RAM

  • Više aplikacija i igrica kojima treba ekstra RAM u 2020.
  • Ovo je postala standardna količina.
  • Morate se zapitati igrate li igre ili upotrebljavate bilo koje zahtjevne aplikacije poput uređivanja videa i fotografija? Ako jeste, potražite i više RAM-a.

6GB+

  • S ovom količinom, 99% korisnika neće koristiti ovu količinu RAM-a u Androidu.
  • Samo gejmeri.

 

Memorijska kartica u mobitelu

 

Koliko interne pohrane treba moj mobitel?

Jednostavno rješenje ovog problema je osigurati da vaš telefon ima utor za micro-SD karticu. Ako ga ima, onda se ne morate brinuti o pohrani, jer uvijek možete kupiti memorijsku karticu različitih kapaciteta.

Ovu karticu ćete također lako prenijeti na vaš novi telefon uzimajući sa sobom sve slike, videozapise i ostale podatke.

 

8GB Pohrane

  • Ovo je dosta skromno, za ispodprosječne korisnike.

16GB Pohrane

  • Ovo je dovoljno pohrane za većinu aplikacija i nezahtjevne korisnike.
  • Možda ćete trebati dodano kupiti i memorijsku karticu ako planirate dodatno fotografirati ili snimati videa.

32GB Pohrane

  • Dobar izbor, ovo je količina interne memorije koja će biti dovoljna za većinu.

64GB Pohrane

  • Ovo će biti i previše, osim ako imate veliku kolekciju pjesama na uređaju.
  • Često je skuplje kupiti uređaj sa više pohrane
  • Puno više nego kupiti MicroSD karticu i proširiti memoriju.

64GB+

  • E sad imate i više nego vam je potrebno.
  • Sa microSD karticom bi imali i besplatan Backup fotografija. :)

 

Što je CPU Chipset? Kako odabrati brzi mobitel?

Ovo  može biti konfuzno područje kod kupovine novog smartphone-a. Više CPU jezgri ne znači uvijek i bolje performanse!

U pravilu, što je noviji mobilni CPU, to će biti učinkovitija snaga. Možete koristiti web stranice kao što su rezultati Antutu benchmarking ili Geekbench usporedbi kako biste pronašli pametni telefon koji vas zanima i vidjeli koje rezultate postiže.

Tržištem dominiraju Qualcommovi Snapdragon procesori koji donose najbolji omjer performansa i potrošnje baterije. 

Na što obratiti pozornost kod kamera?

Ovdje se definitivno ne dajte zavarati proizvođačima koji nas, servirajući više Mega Pixela (MP) na mobitelu, pokušavaju uvjeriti da je bolja kamera na njemu. Na našu nesreću, nije uvijek tako.

_

Jedini način na koji možete znati je li kamera pametnog telefona dovoljno dobra za vas je zapravo tako što ćete vidjeti primjere fotografija.

Drugi veliki razlog za prikaz primjera fotografija jest taj što je jedan od najtežih zadataka s kojim se kamera može susresti jeste scena pri slabom svjetlu. Možda mislite da svi primjeri fotografija snimanih vani izgledaju sjajno, ali kad pokušate dobiti onu unutrašnju fotografiju rođendanske proslave, na kraju se pojavljuje isprana i zamućena slika.

Pri odabiru kamera treba uzeti u obzir i ima li telefon zum i širokokutnu kameru, a i neke druge detalje kao otvor blende, veličinu senzora, optičku stabilizaciju itd.

Zato ponavljamo, ako imate priliku, uvijek pogledajte neke primjerke fotografija tog uređaja iz pouzdanog izvora!

 

Što je SIM Free ili tvornički otključan (slobodan) mobitel?

 

Većina telefona koje kupite na mreži nazvat će se tvornički otključanim. Ali što to znači? To znači da možete umetnuti SIM karticu koja pripada svim popularnim mobilnim mrežama u svijetu i primit ćete signal. Iznimka su prozvođači (npr. Samsung) koji svoje uređaje prilagođavaju regijama kao što su Europa, Amerika, Azija…. Njihovi SIM Free uređaji rade na specifičnom području kao npr. EU.

Uređaj zaključan na neku mrežu moći će upućivati ​​samo 2G, 3G ili 4G pozive ili tekstove sa SIM karticom na mreži u kojoj je zaključan. To su najčešće stariji uređaji koji su kupljeni zaključani na npr. Tele2, Vip ili Tcom mrežu.

U Hrvatskoj su od 01. Svibnja 2015. godine u ponudi samo slobodni uređaji (sukladno Pravilniku HAKOM-a), a svi prethodno zaključani na neku mrežu nacionalnih operatera mogu se besplatno otključati kod pripadajućih operatera.

Hoće li moj mobitel raditi bilo gdje na svijetu?

Odgovor na ovo je:- Neće. Što se tiče korištenja u EU tu možete biti sigurni da će svaka država podupirati iste frekvencije kao što su naše mreže.

S druge strane, neke druge države imaju mreže koje koriste frekvencije koje nisu standardne u Hrvatskoj pa prije odlaska bi bilo dobro provjeriti podržava li vaš uređaj te mreže.

 

I na kraju…

Sve ove informacije pružit će vam prednost kada budete kupovali sljedeći pametni telefon. Istražite malo što vas zanima i bit ćete pošteđeni neugodnih iznenađenja i moći ćete uživati u svojoj novoj igrački! 

Gdje kupiti uređaj?

Ovo može biti jedno od najtežih pitanja s kojima se suočava netko tko želi kupiti novi pametni telefon. 

Do sada se kupovina mobitela često svodila na klasično produživanje ugovorne obveze kod jednog od operatera i biranje uređaja u trenutnoj ponudi. To je imalo svojih prednosti, pogotovo dok su operateri subvencionirali te uređaje jer ste uredno plaćali skupe pretplate. Liberalizacijom tržišta i dolaskom novih operatera te “preskupe” pretplate su se počele polako spuštati pa sada imate odlične tarife (npr. 169Kn sve flatrate), ali ne mislite valjda da ćete i dobiti super uređaj za 1Kn? :-)

Sada možete uzeti i uređaj uz ugovor ali ne više po previše subvencioniranoj cijeni nego po tržišnoj uz pogodnost da plaćate uređaj uz mjesečni račun do 24 rate. Tada ćete platiti punu, ne baš konkurentnu, cijenu uređaja.

Predlažemo da dobro sagledate sve mogućnosti i usporedite cijene te donesete pravu odluku.

Ono što vam mi nudimo iz 20-godišnjeg iskustva je odabir od preko 350 modela na lageru i preko 7000 artikala dodatne opreme za njih uz uvijek raspoloženo prodajno osoblje da vam istakne trenutno najbolje ponude.

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.