Zadnje dvije godine, a pogotovo ove, proizvođači telefona se baziraju na tri stvari: Kamera, brzina punjenja i frekvencija iscrtavanja zaslona.

Evo što ukratko treba znati:

1. Kamera:

Kamere se razvijaju u tri smjera:

  • Količina kamera (dvostruka, trostruka, peterostruka itd…)
  • Vrsta kamera (wide, ultrawide, zoom, periskopska, macro)
  • Veličina senzora i otvor blende

Prve dvije stavke su poprilično jasne, što više raznovrsnijih kamera, to je uređaj sposobniji. Treća je već zeznuta. :)

Ako pogledate tehničke specifikacije uređaja vidjet ćete da Samsung uređaji S7/S8/S9/S10 imaju veličinu senzora 1/2.55", a Huawei P20/P30 1/1.7”.

Ukratko, što je broj iza 1/ manji, to je senzor veći. Što je senzor veći, to dobiva više informacija i snima kvalitetniju fotografiju bez da bespotrebno povećava ISO (stvara više buke na slikama). Također, ono kad neki objekt izoštrite, što je senzor veći to će zamućenje pozadine biti prirodnije.

Otvor blende - ako pogledate npr. Samsung S6 imao je otvor blende f/1.9, Samsung S7 f/1.7,  Samsung S10 f/1.5. Ukratko, što je broj iza f/ manji, to je otvor blende veći. Odnosno, leća je više otvorena i prima više svijetla. Više svijetla = bolja slika.

Kraj 2019. godine dao je naslutiti što nam donosi 2020. Xiaomi je dizajnirao, a Samsung proizveo prvi 108 MP senzor veličine 1/1.33" koji se nalazi u Xiaomi-jevom Note Mi 10 modelu. To ga čini modelom s najvećim senzorom u iti jednom telefonu do sada!

Po dostupnim informacijama, sličan senzor će biti i u Sasmungovom S20 Ultra i Xiaomijevom Mi 10 Pro modelu koji će biti predstavljeni u Barceloni slijedeći mjesec.

Kamere na mobitelima

2. Brzina punjenja

E sad, ovo je zanimljivo jer u zadnje vrijeme imamo porast kapaciteta baterija pa idu i preko 5000 mAh. Dok je prosječni kapacitet baterije bio 2000 - 3000 mAh to punjenje nije bilo toliko bitno, ali sada je.

Npr. Samsung S6 ima 15W punjenje na bateriju od 2550 mAh. To je bilo hit onda, ali Samsung ne ulaže u razvijanje te tehnologije i onda imamo Samsung Note9 koji ima isto 15W punjenje, ali je baterija 4000 mAh.

Sa druge strane, Huawei na model P9 stavlja 18W u skladu sa 3000 mAh, a P10 je već donio 22.5W punjenje. I danas njihov P30 Pro ima 40W punjenje dok Samsung S10+ i dalje ima 15W. Tek se Samsung na Note10 nešto opametio pa nudi 45W.

I na kraju godine se pojavi jedan Realme X2 Pro i ponudi 50W punjenje, odnosno od 0 do 100% u 35 minuta!

Još ćemo vidjeti kakav odgovor spremaju razvikaniji brandovi u ovoj godini.

Mobiteli punjenje

3. Frekvencija ekrana

E, ovo je ove godine hit značajka!

Ukratko 99% telefona do 2019. su imali 60Hz osvježavanje ekrana (dakle ekran se iscrta 60 puta u jednoj sekundi), odnosno ekran se prikazuje u 60fps. I to je bilo ok, ali opet bi na animacijama mogli vidjeti lag, zapinjanje i štucanje.

Međutim OnePlusRealme su ponudili 90Hz. I pokazao se hit, kad uzmete OnePlus 7 Pro u ruku i usporedite ga sa bilo kojim 60Hz zaslonom, činit će vam se da je mobitel duplo brži i fluidniji.

Sad su svi to nanjušili i ove godine Samsung S20, Xiaomi Mi 10 možda i iPhone dođu s 90 ili čak 120Hz zaslonima.

Naravno što je više fps, to se baterija više troši pa imajte na umu i taj bitan detalj.

Realme lcd 90Hz

Sve uređaje i još mnogo drugih zanimljivih proizvoda možete pronaći na našem webshopu ili u nekoj od naših poslovnica!

 

 

 

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.