Sve što trebate znati o microSD karticama prije nego se odlučite za kupnju

Većina korisnika pri kupnji mobilnih uređaja, među ostalim, pazi na to da im uređaj ima utor za microSD karticu. No, bitno je prepoznati kakva microSD kartica vam treba i kako ju izabrati. Nema tu nekog posebnog mudrovanja, uvijek je bolje uzeti što bržu karticu, odnosno onu sa najvećom propusnosti podataka. Naravno, što brža kartica to veća cijena. Drugi faktor koji se gleda pri izboru microSD kartice je kapacitet iste.

Pa da se primimo brzine:

Brzina microSD kartica je označena u “klasama” (oznaka class na kartici), a što je klasa veća to je kartica brža. Postoji pet osnovnih klasa kartica i još dvije dodatne. Primarni razlog biranja ispravne brzine za vaš uređaj je rezolucija videa koji snima. Osim kartica iz tablice poviše, tu su i dvije kartice UHS klase koje se koriste za 4k video. Ako vaš uređaj snima video u 720p rezoluciji onda mu ne treba kartica klase 10, već možete izabrati povoljnije klase.

Međutim, nema tog pisanog pravila da je svaki video iste rezolucije pisan u istoj brzini. Tako Galaxy S7 piše video rezolucije 1080p@30fps brzinom od 17MB/s, a HTC M9 20 MB/s.
Ako se odlučite za malo fluidnije video zapise, one snimane u 60fps, onda se penjemo na 28MB/s, a za 4K video zapise dolazimo do 48 MB/s (svaki frame je jedna sličica od 8mp, a ima ih 30 u jednoj sekundi). Također treba uzeti u obzir da je interna memorija gotovo uvijek brža od vaše memorijske kartice, tako da postoji mogućnost da neke veće video formate mobitel ne dozvoli snimiti direktno na karticu, nego prvo na memoriju telefona. Naravno, osim brzine treba gledati i kapacitet kartice, evo koliko određeni video formati zauzimaju memorije u samo 60 sec:

Veliki izbor microSD kartica možete pronaći na svim našim prodajnim mjestima.

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.