U posljednjih nekoliko godina, tržište punjača za mobilne uređaje doživjelo je značajnu promjenu zahvaljujući uvođenju GaN (Galij-nitrid) tehnologije. Ova inovativna tehnologija donosi revoluciju u način na koji punimo naše uređaje, pružajući brže i učinkovitije punjenje u znatno kompaktnijem obliku.

GaN Technology

GaN poluvodiči su postali popularni zbog svoje sposobnosti da provode veće električne struje i izdrže više temperature od tradicionalnih silicijskih poluvodiča, što ih čini idealnim za upotrebu u punjačima visokih performansi. Uvođenje GaN tehnologije u punjače za mobilne uređaje ne samo da unapređuje brzinu punjenja već i omogućuje dizajniranje manjih, lakših i energetski efikasnijih uređaja. Ova tehnologija postaje sve popularnija među proizvođačima elektronike, a njezina primjena obećava revolucionarnu promjenu u budućnosti mobilnog punjenja.

 

Što je GaN (galijev nitrid) i što nudi?


Galijev nitrid je kemijski spoj sa svojstvima poluvodiča, istraživan i proučavan još 1990-ih. Elektroničke komponente proizvedene pomoću GaN uključuju diode, tranzistore i pojačala. To ga stavlja u istu obitelj kao i silicij, najpopularniji poluvodički materijal o kojem ste možda već čuli. GaN nudi brojne prednosti u odnosu na elektroniku temeljenu na siliciju, zahvaljujući svom širem "razmaku pojasa". Razmak između pojaseva u biti mjeri koliko lako energija prolazi kroz materijal.

Svojstva GaN-a uključuju više temperaturne granice, mogućnosti rukovanja velikom snagom i 1000x veću pokretljivost elektrona u odnosu na silicij. Međutim, GaN zapravo nije prikladan kao izravna zamjena za silicijske tranzistore koji se koriste u procesorima male snage u današnjim gadgetima. Umjesto toga, učinkovitosti GaN-a su najkorisnije u situacijama veće snage (gdje njegov pojasni razmak od 3,4 eV u odnosu na 1,1 eV stvarno dolazi u obzir).

GaN je bolji poluvodič od silicija, ali je skuplji.


Tamo gdje se GaN čini posebno obećavajućim u području gadgeta jesu 5G antenski radio i tehnologije napajanja, kao i dodaci za ultrabrzo punjenje. Ključna stvar koju treba zapamtiti je da GaN nudi bolju toplinsku i energetsku učinkovitost na manjem području od tradicionalnih silikonskih dijelova.

GaN punjači

Vlasnici pametnih telefona sve su više upoznati s vrlo brzim tehnologijama punjenja. 30W do 40W sada je vrlo uobičajeno, dok neke tvrtke čak guraju punjenje od 60W. Iako nisu nezgrapni, ovi punjači veće snage počeli su se povećavati i rasipati (trošeći) mnogo više topline od svojih prethodnika manje snage.

Prelazak na GaN smanjuje veličinu punjača, a istovremeno osigurava hladnije i sigurnije punjenje. Učinkovitiji prijenos energije s punjača na uređaje pomoću materijala galij nitrida. Ovo je još važnije kod uređaja veće snage. Prijenosna računala, na primjer, zahtijevaju još više energije za punjenje nego telefoni i često se prodaju zajedno s velikim blokovima napajanja. GaN može omogućiti prijenosnim računalima i drugim gadgetima velike snage da rade na manjim punjačima.

GaN punjači su manji i učinkovitiji

Postoji nekoliko ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir kada kupujete GaN punjač s punim napajanjem. Prvo, ako tražite GaN brzi punjač, ​​razmislite o nazivnoj snazi. Punjači od 10 W - 65 W smatraju se uređajima za brzo punjenje. Drugi važan detalj koji treba uzeti u obzir je vrsta USB-a i broj priključaka za punjenje više uređaja. Konačno, ključno je osigurati da je vaš uređaj kompatibilan s punjačem koji razmatrate.

Najbolji GaN punjači za mobitele

Kao primjer, Xiaomi-jevi novi GaN punjači nude do 50% poboljšanje energetske učinkovitosti. Dolaze u snagama od 65 W za prijenosna računala u dimenzijama koji nisu veći od tradicionalnih punjača za punjenje manje snage:

 

Mi 65W GaN charger

  • Mi 65W Fast Charger GaN Tech - Upola manji od uobičajenog punjača za laptop od 65 W; daje maksimalnih 50 W za npr. Mi 10 Pro, kojeg u potpunosti napuni za 45 min

Samsung je također prihvatio GaN tehnologiju sa svojom EP-T2510X serijom koja dostiže 25 W za mobilne telefone i gadgete:

 Popularni Forcell također ima svoju ponudu multi port punjača do 65W:

Forcell GaN 65W charger

Uz galijev nitrid, punjači za prijenosna računala ne moraju izgledati poput ogromnih cigli. Iako je tehnologija malo skuplja od tradicionalnih poluvodičkih materijala, nemojte očekivati ​​da će se svaki proizvođač odmah prebaciti na njih.

Zašto izabrati GaN tehnologiju?

  • Izuzetno kompaktan

Zbog učinkovitog prijenosa napona i viših frekvencija punjača koji koriste GaN tehnologiju, potrebno je manje prostora što znači da je dovoljno manje kućište za procesiranje veće snage. Manje stvaranje topline također produljuje vijek trajanja.

  • Izuzetno moćan

Puno veći naponi i struje mogu proći kroz komponente napravljene od GaN u usporedbi sa silicijem, što omogućuje veću izlaznu snagu na manjim otiscima.

  • Jedan za sve - jedino rješenje koje trebate!

Visoka izlazna snaga do 65 W koju pokreće GaN tehnologija omogućuje brzom punjaču opskrbu svih vaših uređaja konstantnom energijom - čak i prijenosnih računala! Uživajte u savršenom sve-u-jednom rješenju za putovanja, dom ili ured koje omogućuje punjenje za sve vaše pametne svakodnevne uređaje – prijenosna računala, pametne telefone, tablete, pametne satove, slušalice, zvučnike i više sa samo jednim rješenjem!

Sve navedene GaN punjače možete pronaći na svim Alo Alo prodajnim mjestima i na webshopu!

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.