Power bank, prijenosni punjač ili prijenosna baterija postao je sve popularniji dodatak u posljednjih nekoliko godina. Za svijet u pokretu, imati pun uređaj tijekom dana postala je potreba, a ne luksuz.

Ako znate koje specifikacije trebate potražiti, provjerite ponudu i odaberite pravi power bank za sebe i držite svoje uređaje napunjenim koliko god želite!

Ako pak, nemate pojma u čemu se razlikuju, provesti ćemo vas kroz kratki pregled najvažnijih karakteristika po kojima se razlikuju kako bi donijeli ispravnu odluku.

 

Koje specifikacije su bitne kod odabira power banka?

 

Kapacitet baterije

Prilikom odabira prijenosne baterije trebate obratiti posebnu pozornost na njen kapacitet punjenja, koji se mjeri u miliamper satima (mAh). Ako planirate koristiti svoju prijenosnu bateriju za napajanje samo za punjenje telefona, dovoljno je 5000 mAh ili manje. Ako namjeravate puniti veće uređaje poput tableta ili želite napuniti telefon više puta bez ponovnog punjenja napajanja, trebat će vam nešto preko 10 000 mAh.

Power bank s 10.000 mAh ili više može puniti telefon do 2-3 puta bez ponovnog punjenja i može puniti tablet do 2 puta bez ponovnog punjenja.

Pretragom naše ponude možete pronaći pravi kapacitet power banka za svoj uređaj.

Koji Powerbank kupiti?

Dimenzije

Pripazite na dimenzije prijenosne baterije. Prenosivost prijenosne baterije izravno je povezana s njenim kapacitetom punjenja. Što ima više miliamper sati, to će power bank biti fizički veći i samim tim će biti manje prenosiv. Provjerite prodajne podatke o njegovim fizičkim dimenzijama i odlučite je li njegova sposobnost punjenja u skladu s njegovom veličinom.

Dimenzije Samsung Power Bank-a (EB-PJ200BBEGUS) su, na primjer, 1.8cm x 1.3cm x 4.8cm, ali ima samo 2.100 mAh kapaciteta.

S druge strane, Redmi Power Bank 18W ima kapacitet punjenja od 20 000 mAh i dimenzije 15.4 x 7.4 x 2.7 cm.

 

Izlazna i ulazna jačina (brzina) punjenja

Pronađite prijenosne baterije s visokim izlazom i ulazom za punjenje. Većina prijenosnih baterija isporučit će izlaz s 1 amperom (A) (5W) ili 2 A (10W) ili oboje. Ako, pak, power bank podržava brzo punjenje (fast charging) onda najčešće ima izlaz od 2A (10W) ili 2.5A (12.5W). Da bi power bank brzo punio mobilni uređaj, i power bank i mobilni uređaj moraju podržavati brzo punjenje (fast charging).

Izlaz 1 A obično je dovoljan za mobilni telefon, dok je 2 A i više prikladniji za tablet. Power bank-ovi za prijenosna računala obično imaju izlaz 3 A. 

Ulaz se kreće od 1 A do 2,4 A.

Što je veća amperaža izlaza, brže će se uređaj puniti; što su amperi ulaza veći, to će se vaša prijenosna baterija brže puniti.

U svakom slučaju, nemojte zaboraviti i da se power bank mora napuniti, a trebate ga spojiti USB kabelom (koji najčešće dobijete uz power bank) kojeg spojite na adapter vašeg mobilnog uređaja ili u PC/laptop (što će biti nešto sporije):

 

Kako odabrati kvalitetan power bank?

 

Brand

Pročitajte online recenzije različitih brendova power bank-ova da biste saznali koji proizvođači imaju najbolju reputaciju za izradu kvalitetnih proizvoda. Mnogi će tehnološki časopisi i web stranice imati godišnje recenzije proizvoda poput prijenosnih baterija, tako da bi mogla biti dobra ideja da ih potražite.

Jednom kad ste odabrali odgovarajući brand, odaberite model koji vas posebno interesira.

Power bank i bluetooth speaker

Cjenovni rang

Potražite prijenosne baterije unutar svog cjenovnog razreda. Što je veća kvaliteta prijenosne baterije, veća je i cijena. Potražite power bank-ove koje odgovaraju vašim financijskim potrebama. Mnoge tehnološke web stranice objavit će recenzije proizvoda na temelju omjera njihove kvalitete i cijene. Proučavanje ovih pregleda može vam pomoći u odlučivanju koliko ste spremni napraviti kompromis u odnosu na svaki.

 

Koje dodatne funkcije mogu imati power bank-ovi?

 

USB priključak - koliko ih ima?

Pogledajte koliko USB priključaka za punjenje ima prijenosna baterija. Potražite power bank s najmanje 2 USB priključka za punjenje. Na taj način možete istovremeno puniti telefon i drugi uređaj. Obično će priključci za punjenje u bateriji imati različite izlaze za punjenje, tako da veće uređaje možete puniti jednakom brzinom kao i manji.

Imajte na umu da punjenje više uređaja na vašoj prijenosnoj bateriji znači da će ih trebati češće puniti tj. da će se baterija prije isprazniti.

Power bank i laptop

Kablovi

Provjerite dolazi li power bank  s potrebnim kablovima. Vaša prijenosna baterija trebala bi u najmanju ruku dobiti kabel za punjenje same baterije. U idealnom slučaju, uz nju također bude isporučeni USB kablovi za upotrebu s vašim uređajima. Ako ih nema, možda ćete trebati zasebno kupiti dodatne kablove, što biste trebali uzeti u obzir u procjeni troškova kod kupovine prijenosne baterije. 

U idealnom slučaju, trebali biste potražiti power bank koji koristi istu vrstu kabela kao i vaši uređaji. Na taj način, potreban vam je samo jedan kabel za oba.

 

LED indikator

Odaberite power bank s LED indikatorom. Provjerite ima li prijenosna baterija koju odaberete LED indikator koji vam daje do znanja kad se dovršava punjenje i kada je malo energije. Ako vaša prijenosna baterija nema LED indikator, morat ćete se osloniti na vlastitu prosudbu i nagađanja kako biste odredili kada ga treba napuniti, a što može biti prava gnjavaža kada ste u pokretu i trebate puniti svoje uređaje

Power bank i kava

Solarni panel

Ako ste pravi avanturist i često boravite na otvorenom prostoru u prirodi i bez pristupa izvoru električne energije kojom biste napunili svoje uređaje, tada je power bank sa solarnim punjenjem baš za vas!

 

IP Certifikat

Certifikat otpornosti za power bank je zgodan dodatak za korisnike koji se često nalaze u okruženju u kojem se lagano može oštetiti baterija zbog pada, prskanja i sl.

Taj certifikat u određenom omjeru nudi zaštitu vaše prijenosne baterije kod padova, izloženosti tekućini i drugim stresnim situacijama.

Ako vam je posao u takvom okruženju svakako preporučujemo prijenosne baterije s IP Certifikatom.


 

Odaberi Power Bank sada!

 

 

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.