Vaš vodič i naš prijedlog za odlučivanje kada je pravi trenutak da kupite svom djetetu telefon

Za razliku od uputa kada i kako voziti dijete u automobilu, ne postoji zakon i jasna uputa o tome kada možete kupiti svom djetetu njegov prvi telefon.

Vi ćete u svakom slučaju, biti onaj koji plaća ugovor ili bonove na prepaid-u, tako da dijete bilo koje dobi može imati telefon.

Ali pitanje za mnoge roditelje je: kada je primjereno vrijeme da im kupim telefon?

Ovdje prvenstveno govorimo o pametnim telefonima, budući da uz obične telefonske pozive i tekstulane poruke imaju pristup internetu što je „must have“.

 

Koji su rizici?

 

U našem vodiču želimo dati naglasak na opasnosti interneta kako bi djeca bila sigurna na mreži, ali s neograničenim pristupom aplikacijama uvijek postoji šansa da vaše dijete može vidjeti neprikladan sadržaj.

Naravno, možete ublažiti neke od rizika osiguravajući da dijete ne zna lozinku za trgovinu aplikacija na telefonu. Na taj način ne mogu instalirati aplikacije bez vašeg znanja i moraju dobiti vaše odobrenje prije instaliranja novih.

Trebali biste istražiti aplikacije koje žele instalirati kako biste odlučili jesu li prikladne. Također biste trebali razgovarati s djetetom i naglasiti da nikada ne smiju davati osobne podatke kao što su njihovo ime, adresa, škola itd. osim ako sami ne kažete da je to u redu.

 

Pa, u kojoj dobi onda treba djetetu dati telefon?

 

Po našem mišljenju, ne postoji idealno doba u kojem biste trebali dati vašem djetetu telefon. Važnije pitanje je ono: za ŠTO im treba telefon i jesu li dovoljno zreli da ga koriste i brinu se o njemu?

Oni ga možda žele, ali ga nužno i ne trebaju.

Nije neuobičajeno da djeca u osnovnoj školi imaju telefone, već od oko sedam - osam godina. No, većina roditelja pričeka da djeca navrše oko 11 ili 12 godina, kada započinju više razrede osnovne škole.

Biti u mogućnosti sam ići i vraćati se iz škole, naravno, nije dovoljan razlog da se ima telefon. Možda biste htjeli dati svom djetetu svoj prvi telefon kada im počnete dopuštati da sami napuštaju kuću ili ako pohađaju izvanškolske aktivnosti ili su dio nekog sportskog tima.

Sve nam to govori da je pitanje kada djetetu dati telefon vrlo individualno i ovisi o brojnim faktorima.

Neki od njih su:

  • razlog zbog kojeg se djetetu želi nabaviti mobilni telefon,
  • koliko dijete razumije koncept rizika i možemo li mu objasniti na što treba paziti i zašto kad se koristi internetom putem mobilnog telefona ili drugih uređaja, 
  • koju vrstu telefona mislimo kupiti djetetu,
  • koliko smo mi upoznati s mogućnostima mobilnog telefona u smislu sigurnosnih postavki te koliko smo mi, kao roditelji, informirani o mogućim rizicima koje mobiteli i online pristup donose.

Koji je tip telefona najbolji?

 

Osnovni “feature” telefon je dovoljan za komunikaciju: ne morate kupiti iPhone samo da biste mogli nazvati ili poslati tekstualnu poruku.

Postoje prednosti vrlo jeftinog telefona: nije važno ako se izgubi ili razbije. Osim toga, budući da ne postoji pristup internetu, nema šanse da upotrebljavaju nesigurne aplikacije ili pregledavaju web bez nadzora.

Postoje i drugi dobri razlozi da se odlučite za osnovni model: iako je bilo koji telefon meta za lopove, skupi smartphone u rukama djeteta je lako otuđiti.

S druge strane, telefon također može djelovati kao sigurnost - ako dijete razgovara s vama na telefonu dok ide kući, odmah ćete znati postoji li kakav problem.

Osim toga, telefon može koristiti dijete ili netko drugi u hitnim slučajevima.

Prema mišljenju psihologa za dijete od 7-12 godina sasvim je dovoljan ovakav obični telefon kojim dijete može nazvati roditelje  (javiti da je stiglo, da se dođe po njega I sl.) i poslati običnu poruku.

U tim godinama dijete teško da može razumjeti koncept rizika koji nosi korištenje smartphone-a.

 

Pametne telefone koji imaju brojne mogućnosti djeca trebaju dobiti tek kad mogu razumjeti potencijalne negativne posljedice korištenja internetom i društvenim mrežama.

 

Prije nego damo djetetu mobilni telefon, važno ga je detaljno ga proučiti, upoznati se s mogućnostima koje pruža i objasniti djetetu zašto smo neke funkcije onemogućili uz razgovor o tome na što je važno pripaziti prilikom korištenja mobitela i interneta kako bismo spriječili nasilje putem interneta i upoznali ih s činjenicom da nisu svi ljudi prijatelji.

 

Ako se odlučite za smartphone, provjerite ima li GPS. GPS lociranje je važno jer to možete upotrijebiti zajedno s odgovarajućom aplikacijom ili postavkom na telefonu kao sredstvom da biste saznali gdje se dijete nalazi u bilo kojem trenutku.

Kao što smo već spomenuli u našem vodiču, od ključne je važnosti postaviti osnovna pravila o upotrebi telefona i interneta, kao i objasniti djetetu bilo koji nadzor, lokaciju ili roditeljski nadzor softverom koji biste mogli koristiti.

 

I što je najvažnije….

 

Kupiti djetetu mobitel, posebno onaj skuplji, ne smije biti pitanje prestiža i statusa u društvu nego potrebe.

Dokle god smo svjesni važnosti i rizika, imamo odnos povjerenja i uvažavanja sa svojim djetetom te znamo da će se nama obratititi ako nešto krene po zlu i podesili smo uređaj na način na koji smatramo da je siguran za dijete, mobitel može biti korisno sredstvo komunikacije što mu je i bila primarna namjena.

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.