Imate li dilemu koju platformu odabrati na vašem mobilnom uređaju? Jeste li okorjeli androidaš ili vam je prepoznatljiva jabuka jedini izbor?

Postoji više od 2,5 milijarde korisnika pametnih telefona širom svijeta, a velika većina tih pametnih telefona koristi IOS ili Android OS. Oba OS-a su prošla dug put od svog nastanka i obje platforme imaju svoje vrhunce i padove koje ćemo raspraviti u ovom članku kako bismo vam pokazali koji je OS najbolji za vas u 2019. Krenimo!

Apple iPhone XS Max i Huawei P20 Pro

Performanse

IOS je uvijek bio ispred Androida u smislu performansi, ali ovaj jaz je smanjen posljednjih godina zbog nekih stvarno dobrih čipova koje je napravio Snapdragon i optimizacije, ali ipak, IOS je ispred Androida u ovom području i postoji jedan razlog za to:  "Optimizacija". Apple je cijeli hardver i softver dizajnirao tako da se međusobno podupiru i to je razlog zašto Apple uređaji daju vrhunsku izvedbu sa samo 2 ili 3 GB RAM-a, a Android telefoni se bore sa čak 4 - 6 GB RAM-a.

Nadalje, Apple je također pojačao svoju CPU igru kroz svoj najnoviji A12 Bionic čip koji je najbrži čip na tržištu i iznimno dobro funkcionira s IOS-om. Ako želite najbolju moguću izvedbu onda je IOS najbolja opcija za vas, ali mi bismo također željeli napomenuti da pametni telefoni poput One Plus 6T gotovo odgovaraju performansama IOS-a jer imaju super lagani “skin” na androidu koji čini cjelokupno iskustvo glatko.

Također treba uzeti u obzir da ta famozna optimizacija u IOS telefonima ne dozvoljava pravi multitasking. Da objasnimo, Android dozvoljava bilo kojoj aplikaciji da radi neometano u pozadini dok god je vi ručno ne ugasite, dok će IOS većinu aplikacija ugasiti onoga trena kad prijeđete na drugu aplikaciju, izuzetak su neke streaming aplikacije i Appleove vlastite aplikacije.

 

Vrijednost za novac

Kada je riječ o dobivenoj vrijednosti za uloženi novac, Android pametni telefoni nude najbolju vrijednost za novac. Android telefoni čine 88,9% od ukupnog tržišta pametnih telefona i proizvođači Androida kao što su Huawei i Xiaomi nude neke stvarno dobre pametne telefone po pristupačnoj cijeni. Na primjer, u 2018. Xiaomi je predstavio Pocophone F1, a Huawei je predstavio Huawei P20 i oba telefona su koštala manje od 3000 Kn i nude vrhunsku razinu u ovoj cijeni. Pocophone je došao sa Snapdragon 845 procesorom i Huawei P20 s Kirin 970 koji je domaći procesor od Huawei-a i koristi se u premium uređajima dokazanog branda Huawei i Honor. S druge strane, Apple lansira iPhone XR za tržište srednje klase, ali ovaj telefon počinje s cijenom od 6600 Kn, a za taj novac lako možete dobiti vodeći Android Smartphone. Ako niste zainteresirani za plaćanje premium cijene za Apple iPhone onda su Android Smartphoni najbolja opcija za vas.

Treba uzeti u obzir da za cijenu jednoga Apple Iphone XS Max 64GB (osnovni model) možete kupiti čak četiri Xiaomi Pocophone F1 64GB, koji imaju 24 mjeseca jamstva, dok Apple na svoje uređaje daje samo 12 mjeseci.

Samsung Galaxy S10

Ekran

Većina pametnih telefona ovih dana dolazi s IPS LCD-om i OLED-om. Po našem mišljenju, obje tehnologije su došle do točke u kojoj su obje najbolje i nije važno koju tehnologiju odaberete dobiti ćete dobro iskustvo. Međutim, ako želite najbolje moguće iskustvo, OLED je za vas, jer ćete dobiti duboke crne i živopisne boje na zaslonu. U tom slučaju odaberite, vodeće modele kao što su iPhone XS, iPhone XS Max, Huawei Mate 20 Pro, Samsung S9 plus, Samsung Note9 itd. Svi imaju OLED zaslone i dobit ćete odlično iskustvo na tim uređajima. U ovom krugu, imamo neriješeni rezultat jer i Android i iPhone koriste OLED ekrane.

Apple i Huawei

Kamera

U posljednjih nekoliko godina, fotografija s pametnih telefona dosegla je svoj maksimalni potencijal i bez obzira koji uređaj odaberete možete snimiti neke zaista kvalitetne slike s vašim pametnim telefonima. Uz pametne telefone kao što su Samsung Note9, iPhone XS i XS Max, Huawei Mate 20 Pro, Huawei P20 Pro možete snimati fotografije na DSLR razini i možete ih koristiti profesionalno.

Razlike između različitih kamera su vrlo male i samo profesionalci bi mogli reći razliku između njih. Većini korisnika je primarno da imaju aparat kojeg mogu jednostavno izvadit iz džepa, upaliti kameru i napraviti dobru fotografiju ili video. Bilo koji od gore navedenih telefona će poslužiti toj svrsi, međutim treba pokuditi Huawei, koji unatoč dobrim fotografijama, zaostaje kvalitetom videa za konkurencijom i dok Apple, Samsung i drugi nude stabiliziran video u 4K rezoluciji i to u 60fps, Huawei se bori sa 30fps. Nadajmo se da će P30 i Mate30 napokon riješiti i taj problem.

No, treba i pohvaliti Huawei što već godinama imaju najbogatiji softver kamere sa pregršt mogućnosti, modova snimanja i pravim manualnim modom koji kao da je skinut s nekakvog DSLR-a.

IOS i Android

Aplikacije

Aplikacije su temeljni dio svakog operativnog sustava, a i Android i IOS platforma sadrže milijune aplikacija na svojim platformama. Trgovina Google Play sadrži više od 3,5 milijuna aplikacija i Apple App Store sadrži više od 2,2 milijuna aplikacija na svojoj platformi. Obje platforme sadrže toliko aplikacija da svatko lako može pronaći svoju omiljenu aplikaciju, ali ovdje bismo željeli spomenuti da trgovina Google Play ima veći postotak besplatnih aplikacija od Apple App Storea, ali je također istina da neke od najboljih mobilnih igara najprije budu dostupne na IOS platformi. U smislu kvalitete IOS je izrazito bolji od Android-a ovdje.

 

Život baterije

Jedna od najvećih briga korisnika pametnih telefona ovih dana je vijek trajanja baterija njihovih pametnih telefona i proizvođači pokušavaju dati sve od sebe da produže vijek trajanja baterija svojih pametnih telefona. U tom pogledu oboje platforme su uvele značajke kao što su bežično punjenje i brzo punjenje kako bi napravile cjelinu procesa punjenja što je brže moguće, ali Android pametni telefoni imaju jasnu prednost u tom pogledu.

Tvrtke kao što su OnePlus, Xiaomi i Huawei nude najbolje tehnologije za brzo punjenje u svijetu i možete napuniti baterije do 80% ispod sat vremena. Pametni telefoni za Android imaju i veliku značajku baterije koje vam mogu pomoći da prođete dan bez punjenja pametnog telefona usred dana.

U ovoj kategoriji su Android mobiteli očiti pobjednici.

 

Nadogradnje

Apple je uvijek bio konzistentan s njihovim pravovremenim ažuriranjem softvera, ali to nije slučaj sa Androidom. Većina Android Proizvoda je dosta spora s ažuriranjima softvera zato što moraju prilagoditi nadogradnje Androida i ažurirati ga sa svojim prilagođenim software-om i to traje puno vremena a kao rezultat Android korisnici dobivaju ažuriranja mjesecima kasnije.

Google je poduzeo neke inicijative kao što je Android One koji obećava da se Android korisnici pravovremeno ažuriraju kao i Google Pixel telefoni kojim izravno upravlja Google.

U ovoj kategoriji, IOS je jasan pobjednik i ako želite pravovremena ažuriranja i sigurnosne zakrpe onda je IOS za vas.

Samsung i Apple

Sigurnost i Privatnost

Proizvođači Androida i IOS-a korisnicima nude veliku sigurnost i privatnost, ali Apple shvaća sigurnost svojih korisnika vrlo ozbiljno i imaju dosta zatvorenu platformu koja otežava aplikacijama korištenje osobnih podataka korisnika. Apple je također ušao u rat s vlastima i institucijama kao što je FBI na pitanje pružanja pristupa osobnim podacima korisnika i nećete doživjeti takvu ozbiljnost s Android proizvođačima.

Dakle, ako želite najbolju privatnost i sigurnost onda je IOS jasan izbor.

 

Zaključak

2018. je bila godina u kojoj je tržište reklo dosta. Prvi put zapažen pad prodaje najjačih modela na obe platforme jer su igrači poput Xiaomija i OnePlusa ponudili jednako ili više za tek djelić cijene koju traže Apple, Samsung i slični.

Ako želite potrošiti više od prosječne hrvatske plaće, obe platforme nude svoje najjače: Samsung Note9 ili Apple XS Max, no ako ste ipak nešto skromniji u potrošnji, preporučamo vam Xiaomi koji nudi najbolji omjer uloženo/dobiveno.

Na što se god odlučite, imajte na umu da ćete na našim prodajnim mjestima imati najbolji izbor mobitela po najboljim cijenama! :)

Android i iOS ikone

 

 

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.