Svima je poznato da slika govori više od 1000 riječi. A fotografiranjem se danas svi bavimo daleko više nego u vrijeme kada nam je za fotografiranje bio potreban foto-aparat. Da bi naše fotografije bile odlične i rado dijeljene potrebno nam je malo više od dobrih tehničkih specifikacija samog mobitela kojeg koristimo.

Pročitajte 6 savjeta s kojima će vaše fotografije napravljene mobitelom izgledati vrhunski!

  1. Postavke kamere

Puno mobitela ignorira maksimalnu rezoluciju kamere i odabire onu nižu u prilog modernijeg formata fotografije od 16:9, time se izgubi dio fotografije koji ide u visinu a i manje je detalja u nižoj rezoluciji. Tako da uđite u postavke kamere i odaberite najvišu rezoluciju.

Također, kad ste već tu, možete uključiti i „rešetke tj. mrežu - 9 x 9 grid“ koje nas vode u sljedeći savjet:

 

Postavke unutar kamere

 

  1. Poštujte pravilo trećine

Jedna od osnovnih tehnika kompozicije u fotografiji je pravilo trećine. To pravilo se vodi idejom da je  svaka fotografija podijeljena na 9 jednakih dijelova dvjema horizontalnim i vertikalnim linijama. Ideja je da željeni objekt fotografije bude  smješten u jedno od 4 sjecišta tih linija. Time fokus oka ide direktno na objekt, fotografija je privlačnija i razmjernija.

  1. Ne štedite vrijeme ni memoriju

Ako jedna od deset fotografija koje snimite aparatom bude dobra i vama se svidi, onda ste nadmašili čak i najbolje profesionalce. Tako da ne žurite s fotografijom i snimite ju više puta, promijenite kut snimke, fokus, sve dok ne dobijete dobar rezultat, lako je kasnije izbrisati višak. Također, uzmite u obzir, da gotovo svi noviji telefoni imaju mogućnost uzastopne fotografije, tzv. „burst mode“ koji omogućuje okidanje  i do 50 sličica u sekundi, idealno za stvari u pokretu ili razigranu djecu i kućne ljubimce.

Ako vaš uređaj nema dovoljno interne memorije, svakako nabavite i memorijsku karticu koja će biti dostatna za sve Vaše fotografije i ostale medije koje pohranjujete u svom mobitelu. Kod odabira iste, proučite koju karticu trebate kako bi odabrali optimalnu memorijsku karticu za vaše potrebe.

  1. HDR

Svaki proizvođač  mobitela, pa čak i oni ne toliko orijentirani na kamere, ugrađuju HDR postavku u telefonu. Ona u praksi radi tako da mobitel snimi nekoliko fotografija različitih ekspozicija i kombinira ih u jednu u kojoj sjene nisu pretamne, svjetla nisu presvijetla i detalji nisu izgubljeni u moru buke. Evo jedna usporedba scene sa i bez HDRa sa Xiaomi Note 4.

 

  1. Ne koristite zum

Koristiti zum u kameri mobitela nema apsolutno nikakvog smisla, sve što vaš telefon radi je da reže dio slike koji ne želite, a ostatak povećava. S time dobijete apsolutno lošu fotografiju, radije, koliko je god to moguće, približite se željenom objektu. Također naknadno kropanje je bolji odabir od digitalnog zuma.

 

 

  1. Obradite fotografiju naknadno

Trgovine mobilnih aplikacija sadrže doslovce tisuće aplikacija za obradu fotografije. Probajte neku od njih, osobno preporučamo Snapseed koji je bogat mogućnostima, brz, optimiziran i bez reklama.

 

Nadamo se da će Vaše fotografije, nakon naših savjeta, biti još bolje i privlačnije, bilo za privatnu arhivu ili za objavu na društvenim mrežama.

Za još više savjeta, slobodno nam se obratite na jednom od prodajnih mjesta ili putem društvenih mreža!

 

 

Komentari(0)
Odgovori na komentar
Ostavite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara.