Iz generacije u generaciju proizvođači mobilnih uređaja plasiraju na tržište novije inačice svojih najsnažnijih aparata, unapređujući tako kvalitetu izrade, rezoluciju ekrana, procesorsku snagu ali i povećavajući dimenzije uređaja. Iako generalno dobro prihvaćeni, takvi uređaji nisu baš svima po volji i na tržištu se pojavio veliki segment korisnika koji ipak preferiraju nešto manje uređaje. Da bi pokrili i taj dio tržišta proizvođači su krenuli sa serijom uređaja koji su dijelili ime sa svojom velikom braćom uz nekakav nastavak mini (S3 mini, S4 mini, ONE mini…).

Nažalost problem je što osim imena (i pametno usmjerenog marktinga) ti uređaji nemaju nikakve stvarne poveznice sa premium modelima. Tako dobijemo modele dosta lošijeg hardvera (slabiji CPU, manje RAM-a, lošija kamera), ali i poprilično osiromašenog softvera koji se prodaju radi svog imena i manjih dimenzija. Napokon, jedan proizvođač je odlučio tome stati na kraj – Sony.
Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact je prvi uređaj na tržištu koji nudi baš ono što se očekuje od kompaktne verzije jednog odličnog uređaja – manje dimenzije bez gubitka funkcija ili hardverskih mogućnosti.

Pa evo neke glavne specifikacije uređaja:

Zaslon od 4.3″ u 720p rezoluciji (342 ppi)
Quad-core 2.26 GHz Krait 400 CPU
2GB DDR memorije
20.7 MP fotoaparat sa 1080p video zapisima.
IP 58 certifikat
16GB interne memorije + microSD slot
Baterija od 2,300mAh

Uređaj se dizajnom ne razlikuje previše od ostalih Xperia modela – s prednje strane je cijela ploha prekrivena staklom, sa stražnje strane je plastika sa nekakvim sjajnim završetkom pa se i ona doima kao staklena. U sredini je aluminijski okvir koji ostavlja onaj osjećaj najkvalitetnije izrade kad primite mobitel u ruku. Na tom aluminijskom oviru, s lijeve strane se nalaze utor za punjač, sim i microSD kartice, a sa desne power i volumen tipke. Naravno svi su otvori zaštićeni jer uređaj ima IP58 certifikat pa je tako otporan na prašinu i vodu (pod vodom može stati do 30min, na 1m dubine).

Drago nam je da se Sony odmaknuo od TFT tehnologije na ekranima i prešao na kvalitetan IPS LCD zaslon koji nudi odlične kuteve gledanja, a i na suncu se ekran poprilično dobro vidi. Skeptici će reći da rezolucija od 720p nije konkurentna sada već standardiziranoj 1080p, ali treba imati na umu da se ipak radi o ekranu od 4.3 inča i da bi gurati FHD rezoluciju u tolike dimenzije bilo besmisleno.

SS1

Što se tiče performansi, e tu stvari postaju uzbudljive. Xperia Z1 Compact dolazi sa Snapdragon 800 chipsetom, Krait 400 procesorom sa četiri jezgre takta rada od 2.2GHz te Adreno 330 GPUom. Što ova zbirka brojeva i čudnih naziva zapravo znači? Pa, ukratko, radi se o jednom od najmoćnijih uređaja na tržištu. U nekoliko dana intezivnog korištenja nisam ga uspio natjerati da zaštuca. Pregledavanja interneta je bezprijekorno (dolazi sa Chromeom predinstaliranim). Probao sam i nekoliko zahtjevnih igara (Real Racing 3, Dead Trigger 2…) i sve rade bez problema. Na Antutu benchmarku je postigao 35536 bodova, a na Quadrantu 21554 i to bez ikakvih optimizacija RAMa ili ubijanja aplikacija u pozadini. Ovo je sve na 4.3 verziji Androida i bez sumnje će raditi još i bolje kad se nadrogradi na 4.4. Baterija od 2300mAh će vas provesti kroz cijeli dan korištenja uređaja i to sa otprilike 45min razgovora, dosta surfanja i oko 4h uspaljenoga ekrana, bez gašenja 3G ili WiFi usluga.

SS2

Xperia Z1 Compact dolazi sa senzorom kamere od 20.7 megapiksela sa pregršt softverskih funkcija. Dva načina korištenja kamere koje ćete najčešće koristiti su “Superior auto mode” i “Manual mode”. Superior auto mode vam omogućuje fotografiranje u 16:9 omjeru slike, ali na samo 8MP rezoluciji. Ostale postavke sam namješta i tu nemate neku kontrolu. Manual mode vam dozvoljava kontrolu ISO vrijednosti, scene, rezolucije, itd. Nažalost i u ovom modu je omjer 16:9 dostupan samo na 8MP, a sve ostale rezolucije vas tjeraju na omjer fotografija 4:3. Od dostupnih scena svakako je najatraktivniji HDR koji svoj posao odrađuje odlično, fotografije su pune detalja, a opet nisu previše lišene kontrasta.

Pa evo i nekoliko fotografija:

Sa softverske strane se nema nešto previše novo reći. Uređaj dolazi sa malo izmijenjenom verzijom Androida 4.3 (4.4 samo što nije stigao), a povrh njega je već za Xperie klasični launcher sa pripadajućim aplikacijama, widgetima i temama. Ono što bi eventualno mogli poželjeti je nešto više prekidača u obavijesnom centru i skočni izbornik za kontrolu raznih parametara zvuka (sistem, alarm, media, obavijesti) kad se pritisne volumen dugme (kao što imaju Samsung i HTC),

Sve u svemu, Sony Xperia Z1 compact je najkompletniji “mališan” kojeg možete pronaći na tržištu. Izvanredna izrada, snažan hardver, odlična kamera i jaka baterija ga izdižu iz mnoštva osrednjih uređaja i nadamo se da će i ostali proizvođači krenuti Sonyevim stopama.

Sony Xperia Z1 Compact je dostupan na Alo Alo prodajnim mjestima u slobodnoj prodaji.