Sony Xperia X front camera

Kolege iz Sony-a su nam ustupili na test novu uzdanicu iz njihovih redova Sony Xperia X. Kako sada stvari stoje X linija Xperia telefona postpeno zamjenjuje Z seriju, a Xperia X nam je potvrdila da je Sony definitivno na pravom putu. Dobrog je dizajna, odličnih performansi i hardvera, softver je popeglan, a kamere jako kvalitetne i bogate pikselima.

Evo osnovnih karakteristika telefona:

  • 5″ ips LCD FullHD (1920 x 1080 pxl) rezolucije
    Snapdragon 650 2 x 1.8GHZ + 4x 1.4GHz
  • 32GB ili 64GB interne memorije
  • 3GB RAM
  • 23MP primarna kamera, sa otvorom blende f/2.0 i video snimanjem u 1080p@60fps
  • 13MP selfie kamera, sa otvorom blende f/2.0 i video snimanjem u 1080p@30fps
  • Čitač otiska prsta
  • Android 6.0
  • Baterija od 2620mAh

Dizajn Xperie X je već viđen u Xperiji Z i to pozdravljamo, zaobljeni bridovi u kombinaciji sa 2.5D staklom daju premium osjećaj pri držanju uređaja. U unlock tipku je smješten jako brz i precizan čitač otiska prsta, a ispod njega se nalaze volumen tipke. Time baš i nismo oduševljeni na prvu, ali već nakon nekoliko sati korištenja smo se priviknuli (barem djelomično).

Prednjicom uređaja dominira FullHD LCD koji će sa svojih 441ppi svaku sliku prikazati oštro i detaljno. Sam prikaz boja i kontrasta je daleko iznad iti jednog IPS LCDa kojeg smo do sada vidjeli, čak bi se reklo da je bliži AMOLED iskustvu. Također je bitno napomenuti da smo uređaj koristili na pretežno sunčanom vremenu i bez ikakvih problema je upotrebljiv i čitljiv.

Novi Qualcommov chipset namjenjen višoj srednjoj klasi uređaja, Snapdragon 650, u kombinaciji sa 3GB radne memorije i iznimno ispoliranim softverom će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Bez problema vrti sve igre koje smo nabacili na njega, a prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju radi glatko i bez famoznih ponovnih učitavanja aplikacija ili web stranica kakve možemo vidjeti kod drugih proizvođača.

Baterija od 2620 mAh je sasvim dovoljna da vas provede kroz dan sa nekih 4 h uključenog ekrana, društvenim mrežama, 45 min razgovora, nekoliko mail računa i podosta korištenja kamere.

Na kamerama se nije štedjelo.

Primarna kamera je bazirana na Sony-evom 23MP Exmor RS senzoru, da dobro ste pročitali, 23MP. Ali bitno je napomenuti da u onom famoznom “superior auto” načinu fotografiranja snimke izlaze u 8MP. Zahvaljujući velikom senzoru i otvoru blende f/2.0 fotografije su pune detalja, bez buke i dinamični raspon je odličan. Jedino što zamjeramo kameri je njen softver kojemu je mjesto u 2014. godini. Samsung, LG, HTC ali i neki manje poznati proizvođači poput Meizu-a imaju puno bolje riješen softver kamere, a i imaju punokrvni ručni način. Tako npr. LG G4/G5 imaju mogućnost duge ekspozicije čak do 30 sec, što će svaki ljubitelj fotografije cijeniti. Video snimanje je na visokom nivou, snimke imaju realne boje i fluidnost pogotovo kad se snima u 60 fps, a tu je i prediktivni hibridni autofokus koji prati objekt koji ste fokusirali i održava ga u fokusu.

Prednja kamera je 13MP i to  pravih 13MP a ne interploliranih 5MP ili 8MP kako rade kineski proizvođači. Širokog je kuta i svjetle leće tako da slefiji i u uvjetima lošeg osvjetljenja ispadaju odlično.

Pokretanje kamera i prebacivanje između prednje i stražnje kamere je munjevito brzo, a iz SONYa kažu da od zaključanog zaslona do snimljene fotografije treba samo 0.6sec

Evo nekoliko primjera fotografija snimljenih ovim uređajem:

Eto, to je ukratko naš pregled Sony Xperia X telefona koji se očekuje u prodaji uskoro, a evo i naša lista stvari koje su nam se svidjele i one koje nisu:

Svidjelo nam se:
– Vrhunska izrada
– Odličan osjećaj u ruci
– Otisak prsta smješten na desni brid telefona u power tipku
– Solidna autonomija
– Vrhunski ispeglano sučelje i softver
– Performanse na najvišem nivou
– Zaslon je bolji od ijednog IPS zaslona kojeg smo videjli
– Kamere su vrhunske kvalitete

Nije nam se svidjelo:
– Volumen tipke su nespretno smještene
– Na prvi pogled se uređaj ne razlikuje od bilo koje druge Xperije
– Softver kamere je zastario
– Kamera nema pravi ručni način
– Nema vodootpornog certifikata na koji smo navikli kod Sonya

Sony Xperia X – prvi dojam

Je li 13MP za selfie kameru malo previše?

Hvala što ste sudjelovali!