Posljednjih tjedana naša prodajna mjesta zatrpana su upitima o Sony Xperia M2, ponukani time odlučili smo je probati nekoliko dana i nismo se razočarali.
M2 spada u kategoriju uređaja cijene do 2000kn i kao takva nudi solidne specifikacije. Evo što bi izdvojili kao neke glavne prednosti i mane kod samog uređaja:

Prednosti:
+ 4.8″ LCD zaslon rezolucije 540 x 960 (otprilike 230 ppi)
+ Gorilla Glass 3
+ Kvaliteta izrade
+ Quad-core 1.2GHz Cortex-A7 processor, Adreno 305 GPU
+ 1GB RAM + 8GB interna memorija + microSD utor
+ 8MP kamera sa bljeskalicom i 1080p snimanjem
+ 2300mAH baterija

Nedostatci:
– Integrirana baterija
– Rezolucija ekrana je mogla biti veća

Izrada, dizajn i ekran.

Xperia M2 je izrađena u takozvanom Omnibalance dizajnu kakav možemo naći u Xperia Z liniji proizvoda. Radi se o dizajnu oštrih linija, metalnog okvira i naizgled staklenog stražnjeg dijela. Na lijevom boku uređaja je smješten samo microusb konektor, a na desnom microSD/SIM utor, dugme za otključavanje, dugmad za upravljanjem glasnoćom uređaja te uvijek dobrodošao okidač kamere. Na prednjoj strani uređaja je veliki 4,8 inčni zaslon, senzori svjetla i blizine, slušalica te prednja kamera koja je nažalost samo VGA rezolucije. Stražnja strana uređaja je izrađena od plastike koja izgledom dosta podsjeća na staklo i ostavlja onaj premium dojam, a na njoj se osim SONY loga nalazi i stražnja kamera od 8MP, bljeskalica i stražnji mikrofon.

Što se tiče zaslona, radi se o TFT zaslonu rezolucije 540 x 960 piksela. Mada smo inače navikli na nešto veću rezoluciju ekrana, famozna pikselizacija nije primjetna i zaslon je i na suncu poprilično čitljiv. Treba uzeti u obzir da TFT tehnologija izrade pruža ipak nešto slabije kuteve gledanja negoli neka novija, ali i skuplja rješenja.

M2 nam se zbilja svidio dizajnom i kvalitetom izrade i zasigurno je, po tom pitanju, jedan od boljih uređaja u klasi.

Performanse i softver

Zbilja je lijepo viditi ovakav sklop hardvera i u nešto povoljnijim uređajima. Četvero jezgreni procesor takta rada od 1.2GHz u kombinaciji sa 1GB rama odrađuje sve zadane naredbe brzo, efikasno i bez laga. Pokrenuli smo nekoliko popularnih igračih naslova (temple run 2, angry birds, subway surfer) i malac ih vrti bez problema. Naravno da smo probali i neizbježni antutu benchmark i dobili smo solidnih 17000 bodova.

soft1

Gotovo sve aplikacije prožima dobro poznat Sonyev stil!

Što se tiče softvera tu sam taman htio pokuditi Sony što ovaj fini mobitel nema najnoviju verziju Androida 4.4, kad ono cjeli internet preplavio novostima kako je isti taj update taman pušten za M2. Na žalost, u trenutku pisanja ovog kratkog osvrta naš testni uređaj još nije stigao na red za nadogradnju softvera. Radi se o klasičnom Sonyevom sloju koda nad androidom koji nudi poseban početni zaslon te nekoliko fino dizajniranih aplikacija poput walkmana i galerije slika.

Sonyevo korisničko sučelje je pregledno, jednostavno i lijepo dizajnirano.

Sonyevo korisničko sučelje je pregledno, jednostavno i lijepo dizajnirano.

O bateriji ne treba previše mudrovati 2300mAh će vas provesti kroz dan žestoke uporabe zahvaljujući nešto slabijoj rezoluciji ekrana i štedljivom procesoru, a tu je i STAMINA način štednje energije koji će izvuči još koji dodatni sat korištenja telefona.

Kamera

Malo smo se prošetali po rivi!

Malo smo se prošetali po rivi!

Sony Xperia M2 dolazi sa kamerom rezolucije 8MP,LED bljeskalicom i tipkom za okidanje slika. Rado bi vidjeli ovu tipku i na uređajima drugih proizvođača jer zbilja olakšava snimanje fotografija. Softver kamere je već viđen na ostalim Sony modelima i poprilično je jednostavan za korištenje ali opet bogat funkcijama. Od načina fotografiranja nekako smo najviše koristili Superior Auto način koji “istraži” scenu koju želite fotografirati i prilagodi postavke kamere istoj. Za one nešto naprednije to je i manualni način u kojem se može odabirat scena, podešavati ISO vrijednost i sl. Brzina autofokusa je na zavidnom nivou i slike se okidaju brzo i poprilično su dobre kvalitete. Bljeskalica služi svrsi te će u uvjetima slabog osvjetljenja odraditi svoj posao kako treba. A evo i nekoliko primjeraka fotografija:

Prednja kamera snima fotografije u VGA rezoluciji i poslužiti će za nekakav selfie ili video razgovor. Što se tiče video snimanja primarna kamera snima video u 1080p rezoluciji u respektabilnih 30fps-a. Dostupna je i digitalna stabilizacija videa, ali treba uzeti u obzir da će ista smanjiti i vidno polje kamere.

Xperia M2 nam se svidjela. Dosta je teško naći mobitel ovako dobre izrade i funkcija, a po dosta pristupačnoj cijeni. Uređaj možete kupiti na gotovo svim našim prodajnim mjestima u crnoj i bijeloj boji, ili u našem webshopu!